Drijvend zonnepark Zaltbommel

Op 5 december 2022 hebben Solinoor en Stichting Future Energy Zaltbommel het contract getekend voor de constructie van dit drijvende zonnepark op een retentievijver. De bouw is in Q2 2023 van start gegaan en het drijvende zonnepark is sinds begin oktober 2023 operationeel. In totaal zijn er 4683 zonnepanelen geïnstalleerd wat gelijk staat aan 2,6 MWp aan duurzame zonne-energie. De geproduceerde energie wordt gebruikt in het nabij gelegen bedrijventerrein. Door het wateroppervlak van de retentievijver te gebruiken kan er extra hernieuwbare energie worden opgewekt om het bedrijventerrein verder te verduurzamen.

Meer weten? Neem contact met ons op via de onderstaande knop.

neem contact op

Solinoor drijvend zonnepark Zaltbommel in Gelderland - bovenaanzicht met groen

Mijlpalen

 

5 december 2022 - Contract getekend

Op 5 december 2022 hebben Solinoor en Stichting Future Energy Zaltbommel het contract getekend voor het aanleggen van het drijvende zonnepark op de retentievijver in Zaltbommel. Met het tekenen van dit contract is de samenwerking aangegaan om het bedrijventerrein verder te verduurzamen en broeikasgas emissies te verminderen door middel van zonne-energie.

Tekenen drijvende zonnepark Zaltbommel - Solinoor - Stichting Future Energy Zaltbommel
Installeren transformator drijvend zonnepark Zaltbommel in Gelderland - Solinoor

2 juni 2023 - Installatie transformator

In de afgelopen maanden heeft het team hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de bouw van het drijvende zonnepark. Nu dat de constructie van het zonnepark van start is gegaan kunnen we onze eerste grote mijlpaal vieren met de installatie van de Trafo.

10 juli 2023 - Verankering

Als voorbereiding voor de bouw van het drijvende zonnepark platform zijn de ankers geplaatst in de retentievijver. Door de lokale aspecten van de retentievijver is er een unieke methode voor verankering nodig. Door meer dan 90 betonblokken te plaatsen is er een robuste fundatie gevormd die ervoor zorgt dat het drijvende zonnepark blijft liggen op de locatie in alle weersomstandigheden.

Verankering drijvende zonnepark Zaltbommel in Gelderland - Solinoor projecten
Overzicht bouwlocatie drijvende zonnepark Zaltbommel in Gelderland - Solinoor

14 augustus 2023 - Start platform constructie

De start met de bouw van het drijvende platform is gestart waarbij de drijvers, de zonnepanelen en de DC kabels worden gemonteerd. Na het monteren van de rijen zonnepanelen wordt het blok naar de gewenste locatie gevaren waar het verankerd kan worden.

23 augustus 2023 - Plaatsen van platforms

De geassembleerde blokken van het drijvende platform worden naar de juiste locaties gebracht. Eenmaal op de juiste plaats worden de blokken verankerd en verbonden aan de andere blokken om een robuust platform te vormen.

Verplaatsing en verankering drijvende zonnepanelen - drijvende zonnepark Zaltbommel - Solinoor
Bovenaanzicht zonnepark Zaltbommel in Gelderland compleet - Solinoor innovatieve energie projecten

8 september 2023 - Platform compleet

Het drijvende platform is nu volledig gebouwd en vast gemonteerd op de plek waar het hoort te liggen. De laatste stappen zijn het drijvende zonnepark aansluiten op de omvormers en de trafo, het afbouwen van de bouwlocatie en zorgen voor een nette afwerking van het complete systeem.

5 oktober 2023 - Drijvende zonnepark operationeel

Sinds begin oktober 2023 is het drijvende zonnepark operationeel en produceert het hernieuwbare energie. In net iets meer dan 4 maanden is de volledige aanleg van dit project uitgevoerd.

Drijvend zonnepark Zaltbommel treedt in werking
Drijvend zonnepark Zaltbommel in de winter met sneeuw en ijs

19 januari 2024 - Sneeuw en ijs

Na een aantal hevige herfst- en winterstormen toont het drijvende zonnepark in Zaltbommel wederom zijn weerbaarheid in sneeuw en ijzige weersomstandigheden.

Meer afbeeldingen

Klik op een van de afbeeldingen meer foto's van dit project te bekijken.

 

Innovatief, duurzaam en multifunctioneel

Meer weten?

 

Wil je meer te weten komen over dit project, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen project? Stuur een bericht naar info@solinoor.com of vul het contactformulier in via onderstaande knop.

 

Neem contact op