Drijvend zonnepark Zaltbommel

Gelegen bij het bedrijventerrein in Zaltbommel wordt een drijvend zonnepark gebouwd op een retentievijver. Op 5 december 2022 hebben Solinoor en Coöperatie Duurzaamheid Bedrijventerreinen Zaltbommel het contract getekend voor de constructie van dit drijvende zonnepark. De bouw is in Q2 2023 van start gegaan en zal in de opvolgende maanden gebouwd worden. In totaal worden er 4545 zonnepanelen geïnstalleerd wat gelijk staat aan 2.5 MWp aan duurzame zonne-energie. De geproduceerde energie wordt gebruikt in het nabij gelegen bedrijventerrein.

Door het wateroppervlak van de retentievijver te gebruiken in deze industriezone kan er extra hernieuwbare energie worden opgewekt om het bedrijventerrein verder te verduurzamen. Bovendien zorgt de installatie van het drijvende zonnepark voor een verbetering in de functie van de retentievijver door verdamping tegen te gaan en de waterkwaliteit te verbeteren.

 

neem contact op

Mijlpalen

 

5 december 2022 - Contract getekend

 

Op 5 december 2022 hebben Solinoor en Coöperatie Duurzaamheid Bedrijventerreinen Zaltbommel het contract getekend voor het aanleggen van het drijvende zonnepark op de retentievijver in Zaltbommel. Met het tekenen van dit contract is de samenwerking aangegaan om het bedrijventerrein verder te verduurzamen en broeikasgas emissies te verminderen door middel van zonne-energie.

2 juni 2023 - Installatie trafo
 

In de afgelopen maanden heeft het team hard gewerkt aan de laatste voorbereidingen voor de bouw van het drijvende zonnepark. Nu dat de constructie van het zonnepark van start is gegaan kunnen we onze eerste grote mijlpaal vieren met de installatie van de Trafo.

10 juli 2023 - Verankering
 

Als voorbereiding voor de bouw van het drijvende zonnepark platform zijn de ankers geplaatst in de retentievijver. Meer dan 90 betonblokken zijn geplaatst die een robuste fundatie vormen zodat het drijvende zonnepark in alle weersomstandigheden blijft liggen op de locatie. 

14 augustus 2023 - Start platform constructie
 

De start met de bouw van het drijvende platform is gestart waarbij de drijvers, de zonnepanelen en de DC kabels worden gemonteerd. Na het monteren van de rijen zonnepanelen wordt het blok naar de gewenste locatie gevaren waar het verankerd kan worden.

23 augustus 2023 - Plaatsen van platforms
 

De geassembleerde blokken van het drijvende platform worden naar de juiste locaties gebracht. Eenmaal op de juiste plaats worden de blokken verankerd en verbonden aan de andere blokken om een robuust platform te vormen.

8 september 2023 - Platform compleet
 

Het drijvende platform is nu volledig gebouwd en vast gemonteerd op de plek waar het hoort te liggen. De laatste stap is het drijvende zonnepark aansluiten op de omvormers en de trafo.

Meer afbeeldingen

Klik op een van de afbeeldingen voor weergave in hoge resolutie of om meer foto's van dit project te bekijken.

 

Meer weten?

 

Wil je meer te weten komen over dit project, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen project? Stuur een bericht naar info@solinoor.com of vul het contactformulier in via onderstaande knop.

 

Neem contact op