Drijvend zonnepark Ellertshaar (Drenthe)

Dit project omvat de ontwikkeling en bouw van een drijvend zonnepark van 1,5 MW. Het zonnepark is ontworpen om de problemen van netcongestie op het elektriciteitsnet aan te pakken door onafhankelijk van het elektriciteitsnet te opereren. Zo maken wij hernieuwbare energie mogelijk en beschikbaar voor lokale zandwinningsactiviteiten van Vos Zand en Grind - Netterden Groep. Er kan bijna 50% van het jaarlijkse energieverbruik van de lokale zandwinningsinstallaties worden opgewekt, waardoor wordt bijgedragen aan de verduurzaming van de industrie. Door gebruik te maken van panelen die laag boven het water drijven en door een passende oriëntatie minimaliseren we de effecten op het omringende landschapsbeeld. De projectontwikkeling is succesvol afgerond. De voorbereidingen voor de bouw zijn in volle gang, het project zal in 2025 worden opgeleverd.

 Contact

Ellertshaar zandwinning drijvend zonnepark 3D bovenaanzicht, Drenthe, Nederland

Het belang en toegevoegde waarde

Energieonafhankelijkheid

De afgelopen jaren hebben onzekerheden in de prijs en beschikbaarheid van energie laten zien. Verder neemt de noodzaak voor verduurzaming alleen maar toe. Door eigen opwek voor eigen verbruik te realiseren kan hier invulling aan worden gegeven. Het drijvende zonnepark levert een grote hoeveelheid duurzame elektriciteit. Door deze elektriciteit niet aan het net te leveren maar zelf te gebruiken wordt de zandwinning meer zelfvoorzienend en minder afhankelijk van het energienet. Zo worden problemen met netcongestie voorkomen. Het zorgt ook voor een langdurig stabiele energieprijs. Met een op maat gemaakt ontwerp dat past bij het verbruiksprofiel, zorgt deze innovatieve zonne-energieoplossing voor een betrouwbare en duurzame energiebron voor de winningsprocessen. Hiermee wordt een flinke stap in de verduurzaming van de zandwinning gezet.

Ellertshaar zandwinning drijvend zonnepark 3D bovenaanzicht zijkant, Drenthe, Nederland
Ellertshaar zandwinning drijvend zonnepark 3D zijaanzicht, Drenthe, Nederland

Geïntegreerd in de omgeving

De lage positionering en doordachte oriëntatie van het drijvende zonnepark spelen een belangrijke rol bij de integratie en het minimaliseren van de impact op de landschappelijke omgeving. Deze bewuste ontwerpkeuze voor de drijvende zonnepanelen zorgt voor een harmonieus aanzicht vanuit de omgeving. Door rekening te houden met de landschappelijke waarden streven we naar een evenwicht tussen de opwekking van hernieuwbare energie en het behoud van het landschap. Deze aanpak onderstreept niet alleen onze toewijding aan duurzame energieoplossingen, maar weerspiegelt ook onze toewijding om geïntegreerde energieoplossingen te creëren.

Multifunctionele rol

Het drijvende zonnepark van is niet alleen uniek op het gebied van de opwekking van hernieuwbare energie, maar dient ook een multifunctioneel doel. Door de zonnepanelen te plaatsen op het wateroppervlak gaat dit niet ten koste van kostbare grond maar maken we het nog steeds mogelijk om duurzame energie op te wekken. Deze dubbele functionaliteit komt tegemoet aan de groeiende behoefte aan efficiënt landgebruik en tegelijkertijd het opwekken van schone, hernieuwbare energie. De innovatieve aanpak om waterlichamen mede te bestemmen voor zonne-energie bespaart niet alleen land, maar kan ook extra voordelen opleveren zoals een verhoogde energieproductie van de zonnepanelen vanwege het verkoelende effect van het water eronder. De effecten van de plaatsing van de zonnepanelen op het water op de natuur en waterkwaliteit worden als verwaarloosbaar ingeschat: het gaat om een actieve zandwinning, de panelen liggen boven diep water, er wordt maar een klein deel van het water gebruikt en er blijft licht, lucht en water onder de panelen.

Ellertshaar zandwinning drijvend zonnepark 3D drone-view, Drenthe, Nederland

Meer weten over dit project? Neem contact met ons op via de knop.

Contact

Meer afbeeldingen

Klik op een van de afbeeldingen meer foto's van dit project te bekijken.

 

Meer weten?

 

Wil je meer te weten komen over dit project, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen project? Stuur een bericht naar info@solinoor.com of vul het contactformulier in via onderstaande knop.

 

Neem contact op