Drijvend zonnepark Overijssel

Solinoor is bezig met de ontwikkeling en bouwvoorbereidingen van een 3 hectare drijvend zonnepark op een zandwinplas in Overijssel. Zonder mogelijke netaansluiting is dit zonnepark speciaal geschaald op eigen verbruik van de zandwinning. Zo wordt de lokaal opgewekte energie ook lokaal verbruikt door de zandwinningsinstallaties. Met bijna 7.000 zonnepanelen wordt er zo een grote stap gemaakt naar de verduurzaming van de zandwinning. Dit project zit in de laatste ontwikkelfase en zal voornemens eind 2024 de bouwprocedure starten.

Meer weten? Lees meer over dit project op deze pagina of neem contact op.

 Contact

Drijvend zonnepark Overijssel drone overzichtsfoto

Van concept naar volwaardig project

Impact

Omdat het drijvende zonnepark gedimensioneerd is op eigen verbruik van de zandwinning en niet gericht is op het maximale ruimtegebruik op de locatie omvat het zonnepark slechts 7% van het totale wateroppervlak. Door de relatief kleine grootte van het drijvende zonnepark ten opzichte van de totale waterplas is de impact van het drijvende zonnepark voor de omgeving beperkt.

Hoewel de impact voor de omgeving minimaal is, brengt dit wel een significant verschil met zich mee voor de verduurzaming van de zandwinning. Van het totale jaarlijkse energieverbruik kan met dit drijvende zonnepark zo bijna 45% worden voorzien uit groene stroom.

Drijvend zonnepark Overijssel bovenaanzicht 3D render
Inloopavond drijvend zonnepark Overijssel

In gesprek met de omgeving

Samen met de zandwinner hebben we gesprekken gevoerd en een inloopavond georganiseerd om met de omwonenden en belanghebbenden in gesprek te gaan over de ontwikkeling van het drijvende zonnepark. Er is begrip en waardering voor de noodzaak om te verduurzamen en dat dit met multifunctioneel ruimtegebruik op de zandwinplas gebeurt. Aandachtspunt is een opstelling van panelen laag op het water zodat het doorzicht behouden blijft en schittering zo veel mogelijk wordt voorkomen. Door bij het ontwerp van het drijvende zonnepark rekening te houden met een lage opstelling worden zo impact vanuit het aanzicht en schittering van het drijvende zonnepark zo veel mogelijk beperkt.

Innovatieve technieken

Voor de realisatie van het drijvende zonnepark zijn er veel uitdagende onderdelen die aan bod komen. Door de grote open vlakte van water en land moet het drijvende systeem bestand zijn tegen de natuurlijke omstandigheden zoals harde wind en golfslag die op het systeem werken. Daarnaast wordt het geplaatst op een actieve zandwinning waardoor er rekening gehouden moet worden met het verdiepen van de plas bij de verankering. Door een vernieuwend robuust systeem te introduceren in de markt werkt Solinoor aan een innovatieve oplossing die past bij de uitdagingen van dit project.

Drijvende zonnepark Overijssel aanzicht vanaf de weg 3D render

Meer weten over dit project? Neem contact met ons op via de knop.

Contact

Kenmerken drijvend zonnepark

  • Bijdrage aan duurzaamheidsdoelen van de gemeente en de (RES)regio.
  • Passend binnen het beleid van de gemeente en andere overheden.
  • Lokale afnemers van de opgewekte energie, dus verduurzaming van lokale bedrijven.

Kerncijfers

  • Totale oppervlakte zonnepark: circa 3 hectare (7% van totale wateroppervlak).
  • Aantal zonnepanelen: circa 7.000.
  • Elektrisch vermogen: circa 4,0 MWp.
  • Opwek duurzame energie: circa 4.000.000 kWh/jaar.
  • Verduurzaming: 40% van het jaarlijkse energieverbruik uit groene stroom.
  • Doel: Lokale opwek en lokaal gebruik voor de zandwinning.

Meer afbeeldingen

Klik op een van de afbeeldingen meer foto's van dit project te bekijken.

 

Innovatief met lokale opwek voor lokaal verbruik

Meer weten?

 

Wil je meer te weten komen over dit project, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen project? Stuur een bericht naar info@solinoor.com of vul het contactformulier in via onderstaande knop.

 

Neem contact op