Drijvend zonnepark Gorinchem

 In Gorinchem ligt langs de kruising van de  A15 en de Linge het bedrijventerrein Zuiderlingedijk. Hierop zijn een betoncentrale en andere bedrijven gevestigd en is er plek voor nieuwe bedrijven. Solinoor heeft plannen om tot een aardgasvrij, energieleverend bedrijventerrein te komen. Dit zonnepark kan alle energie voor de op het terrein gevestigde bedrijven (inclusief oplaadpunten voor elektrische auto’s en in de toekomst vrachtauto’s en schepen) leveren. Het surplus wordt aan het net geleverd als duurzame energie voor de omgeving.

 

neem contact op

Fase 1: Zon op dak 

Vanuit de SDE+ regeling is subsidie verkregen voor de plaatsing van zonnepanelen op het dak van de betoncentrale in Gorinchem, met uitvoering in 2022/2023. Hiermee kan een deel van de elektriciteitsbehoefte van de betoncentrale worden ingevuld.

Op het nieuwe terreindeel gaan nieuwe bedrijven bouwen. De vergunningen voor de bouw gaan binnenkort in procedure. Op de daken komen zonnepanelen, die minimaal het eigen verbruik afdekken. Het overleg loopt om de daken maximaal te kunnen beleggen met zonnepanelen om hiermee ook een deel van de elektriciteitsbehoefte van de betoncentrale in te vullen en/of aan het net te leveren.

Fase 2: Aardgasvrij

In samenwerking met Dekker is een plan ontwikkeld om om het bedrijventerrein volledig aardgasloos te maken door middel van isolatie van de gebouwen en warmtepompen. De uitvoering hiervan is afhankelijk van beschikbaarheid van mensen en materiaal in 2022 of 2023. De nieuwe bedrijven die zich vestigen zijn geheel aardgasloos.

Natuur-inclusiviteit als prioriteit

 

Het ontwerp neemt natuur inclusiviteit als basis. De panelen worden omzoomd door speciaal ontwikkelde groene eilanden met ruimte voor planten en vogels. De groene eilanden geven ook een goede landschappelijke inpassing van het park in zijn omgeving. Onder het zonnepark komen “bio-korven”, die een schuilplaats voor kleine vissen en ander onderwaterleven bieden. 

De drijvende zonnepanelen bedekken slechts een deel van de plas en laten voldoende licht door voor het onderwaterleven. Deze unieke combinatie van drijvende panelen, groene eilanden en bio-korven is nog niet eerder in Nederland toegepast. Het zonnepark wordt verankerd op een wijze die rekening houdt met fluctuatie in waterstanden.

 

 

Fase 3: Drijvend zonnepark

Solinoor heeft een plan ontwikkeld voor een drijvend zonnepark op de plas die tegen het bedrijventerrein aan ligt. Dit drijvende zonnepark kan samen met zonnepanelen op de daken in de volledige elektriciteitsbehoefte van het bedrijventerrein voorzien. 

Op (bruto) 6.3 ha wateroppervlak wordt een drijvend zonnepark van 2 ha gerealiseerd dat 3.600.000 kWh per jaar aan duurzame elektriciteit levert. De panelen hebben een vermogen van 550 Wp en een hoogte boven het wateroppervlakte van maximaal 1 meter. Er is voldoende capaciteit op het nabijgelegen onderstation om het zonnepark aan te kunnen sluiten.

Dit zonnepark is zeer zorgvuldig ingepast zodat het opwekken van duurzame energie goed samengaat met het landschap. Door de wijze van uitvoering worden ook de natuurwaarden versterkt. Er wordt gewerkt een hoogwaardig drijvend systeem met certificering voor waterkwaliteit. Tevens komt er een directe link tussen opwek en verbruik, zodat de duurzame energie zo veel mogelijk lokaal wordt benut.

Meer weten?

 

Wil je meer te weten komen over dit project, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen project? Stuur een bericht naar info@solinoor.com of vul het contactformulier in via onderstaande knop.

 

Neem contact op