Zonnewaal Ochten 

In de uiterwaarden van Ochten wordt een drijvend zonnepark van 7 hectare gebouwd wat neer komt op ongeveer 23.000 zonnepanelen met een totaal van 12,8 MWp. Door actief te focussen op lokale participatie en inspraak, inpassing in de natuur en lokaal energieverbruik kan er meerwaarde gecreëerd worden voor de omgeving. In de periode 2023-2025 is de ontwikkelfase van het project doorlopen en zijn de vergunningen en toestemmingen van gemeente, provincie, waterschap en Rijkswaterstaat verkregen. Realisatie is beoogd in 2026.  

Drijvende zonnepark Zonnewaal te Ochten in Gelderland, Nederland

Het ontwerp

De locatie 

Nabij het dorp Ochten op een voormalige zandwinplas in de Gouverneurspolder langs de Waal wordt het drijvende zonnepark gerealiseerd. Het zonnepark zal niet meer dan 40% van het wateroppervlak bedekken.

 

Aanzicht

Het zonnepark wordt zo goed mogelijk ingepast in het landschap. De panelen liggen laag op het water en voegen zich qua kleur en reflectie van de lucht naar het wateroppervlak. Door de verschillende situaties in perspectief te plaatsen kan een beter beeld worden gevormd hoe een drijvend zonnepark op de Gouverneurspolder eruit zal zien.

Meerwaardemaatregelen

Voor het project worden er verschillende meerwaardemaatregelen toegepast. Zo worden er bijvoorbeeld biohutten geplaatst onder het zonne-eiland. Deze metalen raamwerken gevuld met hout en schelpen bevinden zich onder het drijvende platform en bieden een extra leefgebied en broedplaats voor onderwaterleven.

Regionale Energie Strategie (RES)

Het project levert een bijdrage aan de RES doelen van de gemeente Neder-Betuwe en de regio FruitDelta Rivierenland. Er is een artikel over het zonne-eiland verschenen in de nieuwsbrief van het Nationaal Programma RES.

Energiehub

Het zonne-eiland zal energie leveren aan bedrijven in de buurt die veel energie verbruiken. Zo wordt belasting van het elektriciteitsnet voorkomen en worden bedrijven in staat gesteld om te verduurzamen. Stap voor stap worden verschillende projecten van opwek van duurzame energie en verschillende verbruikers met elkaar verbonden. Zo ontstaat er een Energiehub.

Participatieproces

Meedoen aan het project 

Middels een gedegen participatieproces willen wij iedereen de kans bieden om zijn of haar bijdrage te kunnen leveren aan de gebiedsontwikkeling gerelateerd aan het drijvende zonnepark. Door het organiseren van gebiedstafels, inloopavonden en met het versturen van nieuwsbrieven proberen wij de lokale omgeving nauw bij dit project te betrekken. Zo wordt er geprobeerd een project te realiseren waarbij de belangen van de omwonenden, de gemeenten, en lokale ondernemers zo veel mogelijk gewaarborgd wordt.

Meer afbeeldingen

Klik op een van de afbeeldingen meer foto's van dit project te bekijken.

 

Meer weten?

 

Wil je meer te weten komen over dit project, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen project? Stuur een bericht naar info@solinoor.com of vul het contactformulier in via onderstaande knop.

 

Neem contact op