Drijvend zonnepark IJzendoorn

Eind 2023 heeft Solinoor de vergunning gekregen voor een 10 MWp drijvend zonnepark te IJzendoorn in Gelderland op de uiterwaarden naast ons hoofdkantoor. Zonder netaansluiting gaat dit drijvende zonnepark  duurzame energie leveren voor lokale duurzame zandwinning, het laden van elektrisch materieel voor de dijkverzwaring, walstroom in de nabij gelegen haven en het laden van elektrische auto's. Het project wordt gebouwd in twee fases (Willemspolder I & II) die beiden bestaan uit 5 MWp. Voor verdere optimalisatie van het systeem worden energieopslag in batterijen en de productie van groene waterstof verkend. Momenteel wordt Willemspolder fase I uitgewerkt en zal in de komende maanden gebouwd worden.

Meer weten over dit project?

neem contact op

 
3D render van het drijvende zonnepark Willemspolder te IJzendoorn in Gelderland, Nederland

Een waardevolle toevoeging voor de omgeving

Duurzame zandwinning 

Het drijvende zonnepark in IJzendoorn, gelegen langs de rivier de Waal, biedt diverse voordelen voor de omgeving en lokale zandwinningsactiviteiten. Door zonnepanelen op het wateroppervlak te installeren, benut het park de beschikbare ruimte optimaal. Deze energie kan direct worden ingezet voor zandwinningsmachines, waardoor de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen vermindert. Door deze vorm van zonne-energie worden lokale zandwinningsactiviteiten energiezuiniger, kostenefficiënter en milieuvriendelijker, waardoor bijgedragen wordt aan duurzame ontwikkeling en de vermindering van CO2-uitstoot.

Installatie voor zandwinning
Solinoor walstroom oplossing voor duurzame scheepvaart

Groene walstroom

Drijvende zonne-energie biedt aanzienlijke voordelen die de lokale haven ten goede kunnen komen door duurzame walstroom te leveren. De opgewekte zonne-energie kan rechtstreeks aan de haven worden geleverd, waardoor de afhankelijkheid van conventionele energiebronnen wordt verminderd en de CO2-uitstoot wordt geminimaliseerd. Door drijvende zonne-energie te omarmen kan de plaatselijke haven verduurzamen door de milieu-impact verminderen en groene initiatieven in de maritieme industrie promoten.

Natuurinclusief ontwerp

Ons project legt sterk de nadruk op natuurinclusief ontwerp, met groene eilanden en bio-baskets om biodiversiteit te stimuleren, zowel boven als onder water. We streven naar een ecosysteem dat niet alleen hernieuwbare energie genereert, maar ook een bloeiende habitat voor lokale flora en fauna faciliteert. Groene eilanden bieden onderdak aan inheemse planten en trekken bestuivers aan, terwijl bio-baskets onderwater dienen als kunstmatige riffen, waar onderwaterleven kan schuilen en broeden. Deze aanpak draagt bij aan milieubescherming en zorgt voor een visueel aantrekkelijke omgeving voor de gemeenschap. We streven naar een balans tussen duurzame energieopwekking en ecologisch behoud, waarbij infrastructuur voor hernieuwbare energie en de natuur in harmonie samengaan.

Natuur integratie bij drijvende zonneparken - groene eilanden - biohutten

Het integreren van innovatieve oplossingen

Batterij energieopslag systeem 

Om de wisselende vraag en het nachtelijke energieverbruik in de haven op te vangen, zal te toepassing van een batterij-energieopslagsystemen (BESS) als mitigerende maatregel dienen. Door de integratie van een uniek energiemanagementsysteem werken we toe naar een innovatieve oplossing die perfect past bij de fluctuerende energieproductieprofielen van zonne-energie en de energievraag van de schepen in de haven.

Solinoor batterij installatie 3D render
Groene waterstof installatie

Groene waterstof 

Op zoek naar een alomvattende oplossing voor hernieuwbare energie, onderzoekt het projectteam actief het potentieel van groene waterstofproductie op locatie. Hier evalueren we de haalbaarheid en schaalbaarheid van het integreren van waterstofopwekking bij het drijvende zonnepark en tevens de compatibiliteit ervan met de bestaande infrastructuur en lokale industriële afnemers. Door de mogelijkheden van groene waterstof te onderzoeken proberen wij voor extra manieren te zorgen om effectief gebruik te kunnen maken van energieoverschotten waarmee extra broeikasgasemissies vermeden kunnen worden.

Meer afbeeldingen

Klik op een van de afbeeldingen meer foto's van dit project te bekijken.

 

Meer weten?

 

Wil je meer te weten komen over dit project, of ben je benieuwd naar de mogelijkheden voor je eigen project? Stuur een bericht naar info@solinoor.com of vul het contactformulier in via onderstaande knop.

 

Neem contact op